بازرسی شبکه فاضلاب

از میان انواع مختلف فعالیتها در حوزه صنعت، بازرسی جایگاه ویژه ای در صنعت دارد. بررسی و تضمین کیفیت محصولات تولیدی و همچنین آگاهی از آسیبهای تاسیسات صنعتی در حین عملیات و پیشگیری از بروز بحران در سایر فرایندهای صنعتی از دل فرایند بازرسی بیرون می آید.

بازرسی تاسیسات یا بازرسی حین سرویس یا به بیان بهتر بازرسی بهره برداری، ابزاری برای گردآوری داده‌های مربوط به وضعیت تاسیسات صنعتی است تا با اطلاع از آنها، به کمک یک برنامه تعمیرات پیشگیرانه (PM: Preventive Maintenance) مناسب، از بروز بحران یا از تحمیل هزینه های سنگین تعمیرات اساسی پیشگیری کرد. بازرسی در تاسیسات صنعتی انواع گوناگونی دارد، از بازرسیها و تستهای مخرب گرفته تا تسها و بازرسی های غیرمخرب.

در بازرسی‌های غیرمخرب(NDT: Non Destructive Testing) که به تاسیسات مورد بازرسی خدشه و آسیبی وارد نمی‌شود، انواع گوناگونی دارد که بازرسی چشمی(VT) ، تست نفوذ مایع(LT)، تست ذرات مغناطیسی(MT)، تست رادیوگرافی(RT)، تست التراسونیک (UT) و تست التراسونیک آرایه فازی(PA) و … از آن جمله اند.

در صنعت آب و فاضلاب بازرسی از نوع غیرمخرب و چشمی یا دیداری است به همین دلیل بعضا از آن با عنوان ویدئومتری Videometry استفاده می شود. ویدئومتری عبارت است از اندازه گیری و بازرسی دیداری(به همراه ضبط تصاویر و ویدئو) و برداشت سایر اطلاعات ابعاد، اندازه و کیفیت عیوب و آسیب‌ها با ثبت موقعیت آن است.

بطور کلی با پیشرفت علم و دستاوردهای صنعتی و نیاز به دقت بیشتر در تولید محصولات و کیفیت خدمات از یکسو و از سوی دیگر ارتقاء استانداردهای ایمنی کار نیروی انسانی، ضرورت استفاده از رباتها بیش از پیش در صنعت احساس شد.  به بیان دیگر در شرایطی که یا امکان بازرسی توسط انسان به علت محدودیتهای دسترسی، کوچکی ابعاد، نبود نور کافی و … امکان پذیر نباشد یا به علت وجود خطراتی چون گازهای سمی و قابل انفجار برای کار انسان ایمن نیست، ربات جایگزین انسان می شود تا عملیات بازرسی بصورت رباتیک تکمیل شود.

در هنگام انجام عملیات ویدئومتری رباتیک، با بکارگیری سنسورهای مختلف می توان پارامترهای دیگری نیز هم چون دما، فشار، شیب، دو پهن شدگی مسیررا اندازه‌گیری نمود. ویدئومتری در بخش آب و فاصلاب به کمک سایر ابزارهای دیگر نیز برای منظورهای مختلف انجام می شود از جمله این ابزارها می توان به دوربین‌ بازرسی کابلی یا فنری(PushRod) و همچنین دوربین‌های بازرسی منهول، که از آن با عناوین دید سریع(Quick view)  و زوم کمرا در حوزه فاضلاب و ویدئومتری به وسیله دوربین‌های بازرسی چاه‌های عمیق آب در حوزه آب است.

تجهیزات اجرای عملیات

ربات بازرسی شبکه‌های فاضلاب یکی از کاربردی ترین ابزار‌ها در زمینه بازرسی فاضلاب است که امروزه به صورت مستمر و مداوم در حوزه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد، چرا که از یکسو بازرسی مستقیم  انسانی در این تاسیسات به علت وجود گازهای خطرناک توصیه نمی شود و از سوی دیگر در بسیاری از بخشهای شبکه فاضلاب بازرسی چشمی انسانی بدون تجهیزات به علت کوچکی قطر تاسیسات امکانپذیر نیست.

تونلهای انتقال فاضلاب: (عکس شناور)

این شرکت همچنین با ساخت و بهره گیری از شناور بازرسی، تمامی خدمات بازرسی و ویدئومتری فاضلاب را در تونلهای انتقال با اقطار 1000تا 3000 میلی متر و حاوی سیال که امکان انسداد و انحراف آنها وجود ندارد، ارائه می دهد. همچنین کاوش مکانیزه فن آور در ر استای ارائه اطلاعات جامع تر از وضعیت اینگونه خطوط در همکاری با شرکتهای خارجی تولید کننده سیستمهای شناور با تکنولوژی بالا نیز می باشد.

در خطوط اقطار بالای شبکه فاضلاب که میزان سیال جاری در لوله زیاد می شود، رباتهای عادی بازرسی، به دو علت کارایی لازمه را ندارند، اولا جریان شدید سیال کنترل کشنده ربات را سخت می کند و دوما حجم زیاد آب میزان خرابی رباتها را زیاد و عملکرد را پایین می آورد. از این رو در این دسته از بازرسی ها از رباتهایی که امکان شناور شدن را داشته باشند استفاده می شود.

دوربین‌های پوش راد یکی دیگر از ابزار بازرسی چشمی در حوزه فاضلاب است که به دلیل قطر کوچکتر این دوربین نسبت به ربات بازرسی می توان از آن‌ها در خطوط لوله با قطر کوچک و همچنین مسیرهای دارای انحنا به دلیل انعطاف حرکت دوربین استفاده نمود. بسته به اینکه دوربین پوش راد قابلیت چرخش داشته باشد و یا ثبت محوری باشد کارایی این دستگاه بازرسی متفاوت می شود.

مزیت نسبی این دوربین‌ها نسبت به ربات‌های بازرسی حمل بسیار آسان، بدون نیاز به اپراتور متخصص است و همچنین قیمت بسیار مناسب آنها است. دوربین‌های پوش راد معمولاً  حداکثر در شبکه‌های فاضلاب تا قطر ۳۵۰ میلیمتر قابل استفاده می باشند. از معایب دوربین‌های پوش می توان به عدم توانایی سنجش دما، شیب، فشار و اندازه گیری‌های لیزری نسبت به ربات بازرسی شبکه اشاره نمود.

دوربین‌های دید سریع(Quick View) که با نامهای دوربین منهول، دوربین زوم کمرا (Zoom Camera) نیز شناخته می شود یکی دیگر از ابزارهای بازرسی دیداری جهت بازرسی سریع در شبکه‌های فاضلاب است. این دوربین‌ها نیز دارای سنسور مسافت سنج لیزری جهت اندازه گیری فاصله‌های موانع در مسیر است.

دوربین کوئیک ویو قابلیت زوم از ۱۰ تا ۷۰ متر را داراست و بعضاً مجهز به سیستم ضد لرزش به هنگام فیلم بردرای جهت نمایش واضح اجسام است. کارکرد این دوربین بسیار ساده، سریع و آسان بوده و برای بررسی سریع وضعیت کلی خطوط شبکه فاضلاب بسیار مناسب است.

محتوای آکارئون
محتوای آکارئون

شرکت کاوش مکانیزه فن‌آور به عنوان باسابقه‌ترین و بزرگترین پیمانکار ویدئومتری در کشور با چند هزار کیلومتر تجربه ویدئومتری در اقصی نقاط کشور با در اختیار داشتن تجهیزات مناسب، نرم افزار استاندارد، تیم اجرایی مجرب و متخصص در قالب چند اکیپ ویدئومتری آماده ارائه خدمات ویدئومتری خطوط شبکه فاضلاب در انواع شرایط خشک و تحت بهره برداری و در اقطار مختلف 125 تا 3000 میلیمتر به مشتریان خویش است.

محصولات مرتبط